Árnyékból a fénybe

Két Életfogytiglan

14965. nap Véletlen

2018. december 30. - bohusgabor

Megyek majd' 2500 kilométert egy autóval, egy nagyobb úton. A legutolsó méteren, ahogy befordulok a ház elé, kifordul a jobb első kerék. Kiderült, hogy volt egy visszahívás, ahol a gyári hibás lengéscsillapítót ingyen kicserélték, ennél ez elmaradt. Miért az utolsó méteren és nem 160-nal a német autópályán? Miért otthon, és nem valahol a semmi közepén, ahonnan hazahozni sem tudom az autót, feltéve, ha túlélem egyáltalán a balesetet, amit ez okoz? Biztos be lehet bizonyítani, hogy pont akkor, pont ott fáradt el az anyag, de mindig ott lesz a nagy kérdőjel.

4056. nap Szerződés

Szerződés

Engem is, és az osztálytársamat, Robit is nagyon érdekli a vasútmodellezés. Neki terepasztala is van, nekem csak szeretném ha lenne, gyűjtöm hozzá a darabokat. Sok időt töltök a modellboltban, és vágyakozok.

Kitalálom, hogy kölcsönveszem tőle a cuccokat, mozdonyokat, kocsikat. De ő fél, hogy nem adom vissza. Hát írjunk szerződést. Meg is születik, kockás füzetlapra, ötödik osztályos nyelvezettel.

9138. nap Achim

Achim egy német kisvárosban él, egy uszodabaleset miatt négy végtagra lebénulva. Váltott személyzet ápolja. Egyáltalán nem unalmas az élete. Mivel nagyon sokat fekszik ágyban, egész nap a sportcsatornákat nézi. Tökéletesen ismeri a sportolók és a sportágak állapotát.

Aztán átültetik a tolószékbe, és odatolják a számítógéphez. Van neki egy különleges egere, aminek a tetején golyó van, oldalt meg gomb. Mivel tőből tudja mozgatni a karját, kaszáló mozdulatokkal mozgatja a golyót, és karate szerű mozdulattal rácsap a gombra. Nagyon jó sportfogadásokat csinál, jó pénzt keres vele. Vannak barátai, időnként meglátogatják, időnként beültetik a kocsiba, és elmennek valahová. Achim nem búsul, szomorkodik, hanem a lehető legtöbbet kihozza az életből, ami adatott neki.

Ő megoldotta az életét, mert rájött, hogy miben jó, és kihasználta a számára rendelkezésre álló lehetőségeket.

Ha legközelebb tolókocsis, sérült embert látsz, ne a sajnálat és a szánalom legyen, amivel továbbmész. Ha elsőre ezt is érzed, győzd le. Azon gondolkodj, miben lehet jó ez az ember, és hogyan tudná kihasználni a képességeit.

Kíváncsi vagyok, te mit gondolsz, van egy-két ötletem.

Tudnak vajon tolószékből célba lőni azok, akik a kezüket tudják használni, és szellemileg épek? Mi van, ha esetleg kifejezetten jó eredményt tudnának elérni az egészségesek között is?

Aki teljesen béna, de mondjuk a szemét tudja mozgatni, azt fel lehetne -e szerelni olyan számítógéppel, ami nézi a szemgolyó mozgását. Így meg lehetne tanítani őt kommunikálni, tanulni, és akár még programozót is lehetne belőle csinálni?

 

Kihívás 2

Nagyanyáink idejében a férfiakkal szemben az alábbi elvárások voltak:

- Kicsit szebb legyen az ördögnél
- Legyen munkabíró
- Legyen munkája
- Legyen megbízható
- Legyen becsületes, tartsa a szavát, ne hazudjon

Előny:

- Tudjon udvarolni, esetleg táncolni is
- Legyen kedves a nővel

Azóta a lista az alábbiakkal bővült. Minden ellentmondás az előzőekkel csupán a képzelet műve:

- Legyen jóképű
- Legyen izgalmas élete
- Tudja az izgalmas életét jól prezentálni mások felé
- Tudja beilleszteni a nőt az izgalmas életébe
- Legyen szórakoztató
- Más nők irigykedjenek rá

Ami unalmas:

- munka, háztartás, család

Kihívás 1

Egyszerű, bárki számára elérhető, szakképzettséget nem igénylő munkákkal egyre nehezebb sok pénzt, vagy egyáltalán pénzt keresni. Nincs olyan, hogy vagonkirakás, ahová egy diák, vagy egy állandó munkával nem rendelkező ember odamegy, és különösebb hűhó, adminisztráció, önéletrajz nélkül megfogja a lapátot, és néhány óra alatt keres valamennyi pénzt.

Örülök 7

Örülök, hogy akkora luxusban élek, hogy ivóvízzel húzom le a WC-t, bármennyit ihatok a csapvízből, és akárhányszor letusolhatok egy nap. Sőt a kertemet is locsolhatom vele, és az autómat is lemoshatom. Ha nagyon akarom, lehet kerti medencém, ha nincs, elmehetek bárhol egy uszodába, annyi és akkora medencében fürödhetek, ami régen a királyoknak sem járt ki. Ezek a dolgok még ma is, egyáltalán nem ilyen maguktól értetődőek a világ nagyobbik felén.

Örülök 6

Örülök, hogy egy ilyen városban élek, mint Szeged, ahol soha nincs természeti katasztrófa, és nincsenek mérgező állatok sem. Időnként olvasom a hírekben, hogy Békésben levitte a szél a háztetők egy részét, itéletidő volt Zalában és így tovább. A világban tomboló hurrikánokról, tájfunokról, kígyókról, gyilkos méhekről, vadállatokról nem is beszélve. Én eddig még minden ilyenből kimaradtam.

Örülök 5

Bármilyen problémám van az életben, legyen az hatékony egérfogó készítése, Suzuki szilentblokkok cseréje, vadászvizsga anyaga, paradicsom palántázása, különféle gitár akkordok lefogása, a leghatékonyabb úszástechnikák, vagy egy jó recept, mindenre választ ad az internet, a weboldalak és a videók, és a különféle fórumok, ahol barátságosabbnál barátságosabb, segítőkész emberek osztják meg hosszú évek munkájával, annak minden sikerével és kudarcával megszerzett tudásukat.

Örülök 4

Örülök, hogy ha építésről, lakásfelújításról van szó, elképesztően sokféle, ötletes megoldás létezik. Már régóta nem kell vascsöveket levágni, menetet metszeni, hegeszteni egy gáz, víz bekötéshez. Nem kell alumínium vezetékeket összecsavarni egymással, mert van réz is, és wago is. Ilyen szépen lehet dolgozni, mint a képen.

Nem hideg a járólap télen sem, ha lépésálló hungarocellt teszel alá a betonba. A vékony falat utólag is lehet szigetelni, kívülről. Múltkor olyan festéket láttam, amit kifejezetten rozsdás felületre szórásra van kifejlesztve. Folytassam?

wago.jpeg