Árnyékból a fénybe

Két Életfogytiglan

Kihívás 2

2018. szeptember 19. - bohusgabor

Nagyanyáink idejében a férfiakkal szemben az alábbi elvárások voltak:

- Kicsit szebb legyen az ördögnél
- Legyen munkabíró
- Legyen munkája
- Legyen megbízható
- Legyen becsületes, tartsa a szavát, ne hazudjon

Előny:

- Tudjon udvarolni, esetleg táncolni is
- Legyen kedves a nővel

Azóta a lista az alábbiakkal bővült. Minden ellentmondás az előzőekkel csupán a képzelet műve:

- Legyen jóképű
- Legyen izgalmas élete
- Tudja az izgalmas életét jól prezentálni mások felé
- Tudja beilleszteni a nőt az izgalmas életébe
- Legyen szórakoztató
- Más nők irigykedjenek rá

Ami unalmas:

- munka, háztartás, család

Kihívás 1

Egyszerű, bárki számára elérhető, szakképzettséget nem igénylő munkákkal egyre nehezebb sok pénzt, vagy egyáltalán pénzt keresni. Nincs olyan, hogy vagonkirakás, ahová egy diák, vagy egy állandó munkával nem rendelkező ember odamegy, és különösebb hűhó, adminisztráció, önéletrajz nélkül megfogja a lapátot, és néhány óra alatt keres valamennyi pénzt.

Örülök 7

Örülök, hogy akkora luxusban élek, hogy ivóvízzel húzom le a WC-t, bármennyit ihatok a csapvízből, és akárhányszor letusolhatok egy nap. Sőt a kertemet is locsolhatom vele, és az autómat is lemoshatom. Ha nagyon akarom, lehet kerti medencém, ha nincs, elmehetek bárhol egy uszodába, annyi és akkora medencében fürödhetek, ami régen a királyoknak sem járt ki. Ezek a dolgok még ma is, egyáltalán nem ilyen maguktól értetődőek a világ nagyobbik felén.

Örülök 6

Örülök, hogy egy ilyen városban élek, mint Szeged, ahol soha nincs természeti katasztrófa, és nincsenek mérgező állatok sem. Időnként olvasom a hírekben, hogy Békésben levitte a szél a háztetők egy részét, itéletidő volt Zalában és így tovább. A világban tomboló hurrikánokról, tájfunokról, kígyókról, gyilkos méhekről, vadállatokról nem is beszélve. Én eddig még minden ilyenből kimaradtam.

Örülök 5

Bármilyen problémám van az életben, legyen az hatékony egérfogó készítése, Suzuki szilentblokkok cseréje, vadászvizsga anyaga, paradicsom palántázása, különféle gitár akkordok lefogása, a leghatékonyabb úszástechnikák, vagy egy jó recept, mindenre választ ad az internet, a weboldalak és a videók, és a különféle fórumok, ahol barátságosabbnál barátságosabb, segítőkész emberek osztják meg hosszú évek munkájával, annak minden sikerével és kudarcával megszerzett tudásukat.

Örülök 4

Örülök, hogy ha építésről, lakásfelújításról van szó, elképesztően sokféle, ötletes megoldás létezik. Már régóta nem kell vascsöveket levágni, menetet metszeni, hegeszteni egy gáz, víz bekötéshez. Nem kell alumínium vezetékeket összecsavarni egymással, mert van réz is, és wago is. Ilyen szépen lehet dolgozni, mint a képen.

Nem hideg a járólap télen sem, ha lépésálló hungarocellt teszel alá a betonba. A vékony falat utólag is lehet szigetelni, kívülről. Múltkor olyan festéket láttam, amit kifejezetten rozsdás felületre szórásra van kifejlesztve. Folytassam?

wago.jpeg

Örülök 3

Örülök 3

Nézd meg ezt a biciklilámpát. Kb. ezer forint a kettő, és a fényereje sokkal nagyobb, mint a húsz évvel ezelőtti sárgás fényű biciklilámpáknak, ahol lógott a nyelved, és alig haladtál valamerre, mert dinamóról ment, és azt is hajtani kellett, hogy egyáltalán valami fény legyen. Nem, ez két gombelemről megy, és sokáig bírja. Formatervezett, egyszerűen levehető, feltehető.

A képen a következők lehetnek: gyűrű

Mese

Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy kisgyerek, aki valamit csinált. Azt mondták neki, hogy rossz az, amit csinált, és bezárták egy szobába. A szoba falai kicsik voltak. Még nem tudott beszélni, ezért csak sírt, és dörömbölt, hogy engedjék ki. Senki nem hallotta meg a szavait. Arra azért rájött, hogy ha egy ideig csendben marad, egy nyíláson át kap enni, és inni.

Teltek az évek, a szoba falai nagyobbak lettek, de az ajtó zárva maradt. A kisgyerek jóval szabadabban tudott már mozogni a szobában. Megtanult beszélni, és mivel erősebb lett, már nagyobbakat tudott rúgni az ajtóba.
Hangosan kiabált, és nagyokat rúgott az ajtóba, hogy meghallják. Arra azonban rájött, hogy ha azt mondja, hogy éhes, vagy szomjas, egy nyíláson kap enni, és inni.

Teltek az évek, és ő folyamatosan kiabált és rugdosta az ajtót. Megtanult csúnya szavakat is mondani, azt remélve, hogy hátha erre felfigyelnek. Megtanulta hangosan szidni a kint levőket, hátha ezzel ki tudja provokálni, hogy végre figyeljenek rá. Nem tudja, hogy igazából szeretetre vágyik, csak azt érzi, hogy valami hiányzik. Azt viszont megtanulta, hogy ha csúnya szavakkal közli, hogy éhes, vagy szomjas, nem kap enni. Tudja, hogy időnként vissza kell fognia magát, hogy hozzájusson dolgokhoz. Olyankor kedves is tud lenni. Azokhoz, akiktől kap valamit.

Egyszer amint éppen szokás szerint az ajtót rugdosta, levegőben maradt a lába. Kinyílt az ajtó, és valaki odaállt elé, és megkérdezte: segíthetek valamiben? Ő már annyira hozzá volt szokva a kiabáláshoz, a csúnya szavakhoz, és a rugdosáshoz, hogy válaszul jól belerúgott a kérdezőbe, és csúnya szavakkal szidni kezdte. Az egy darabig próbálkozott, hogy beszéljék meg a dolgot, de nem lehetett, hisztibe fulladt a dolog. Mit tehetett hát, visszacsukta az ajtót.

A kisgyerek ismét egyedül maradt. Tovább kiabált, tovább káromkodott, tovább rugdosta az ajtót. Ismét kinyitotta valaki más, de mivel ismét belerúgott, az ajtót visszacsukták. Ez még sokszor megismétlődött.

Egyszer az ajtó engedett. A kisgyerek kiszabadult, és azóta köztünk jár. Tudja, hogy ha éhes, vagy szomjas, azt muszáj szépen kérnie, mert különben nem kap. Tudja, hogy időnként vissza kell fognia magát, hogy hozzájusson dolgokhoz. Olyankor kedves azokhoz, akiktől kap valamit. De továbbra is nagyon szeretné, ha figyelnének rá. Azt nem tudja, hogy igazából szeretetre vágyik. Azt sem tudja, mi az. Ezért az is elég neki, ha figyelnek rá. Ehhez elég mindenkibe belerúgni, és időnként csúnya szavakat mondani. Aztán addig élt, míg meg nem halt.

A képen a következők lehetnek: növény

14966. nap Örülök neki

Örülök neki, hogy van egy Suzukim, ami sose romlik el, csupán olajat kell cserélni benne időnként, meg benzint rakni bele. Ki lehet látni belőle, alig fogyaszt valamit, csendes, és jól megy. Alig kell erő a kormány forgatásához, a pedálok nyomásához. Télen is mindig indul. Használtan bárki megveheti, akár 100-200 ezer forintért. Nem azért mert rossz, hanem mert ha újonnan egymillió volt, ugyan mibe kerüljön húsz év múlva?

Szüleink Zsigulival jártak. Hangos volt, menet közben zúgott a szél, alig lehetett beszélgetni mellette. Nehéz volt tekerni a kormányt, váltani a sebességeket. Időnként lerobbant, télen nem mindig indult. Sokat fogyasztott. Hosszú évekig kellett rá várni, sokhavi átlagfizetésért. Akinek csak Trabantra telt, hasonló volt a helyzet, de az még füstölt is mellé.

Nagyszüleink motorral, vagy biciklivel jártak, de már csak a háború után. Az autó nagy dolog volt, ha átment a falun, szenzáció volt. Ma mindenkinek lehet autója. A mai kornak nem kihívás az, ami egy régebbi korban elérhetetlen volt. Ma mások a kihívások.