Árnyékból a fénybe

Két Életfogytiglan

Biblia, bővített változat:

2018. augusztus 15. - bohusgabor

 

"Mert éheztem, és ennem adtatok, szomjaztam, és innom adtatok, jövevény voltam, és befogadtatok, mezítelen voltam, és felruháztatok, beteg voltam, és meglátogattatok, börtönben voltam, és eljöttetek hozzám, hámlott a hátam, de te nem fintorogtál, hanem bekented kenőccsel."

3801. nap Mire jó a kissöprű?

Régi, sárga Ikarus busszal megyek iskolába. Ahogy belépünk a vezetőfülkébe, rögtön a műszerfal alatt van két kallantyú. Valami nem stimmel vele, mert a vezető őssze-vissza rángatja őket. Aztán fogja a kisseprűt, a nyelével kiékeli a kallantyúkat, és arcán elömlik az elégedett mosoly. Hiba elhárítva, mehet a busz!

4291. nap Fütyülős busz

Régi sárga Ikarusz busszal megyek ma iskolába. Amikor odaértem a megállóba, a busz már bent állt. A vezetője éppen egy nőt fűzött. Van a buszban egy szerkezet, amivel érdekes, fütyülős hangokat lehet kiadni. Állnak a busz előtt, fel van nyitva az eleje, a vezető mutogatja a nőnek. Amikor elhaladok előttük, a nő éppen ezt mondja: "A Kálmánéknak is ilyen van." Apukám egyik munkatársát Kálmánnak hívják, tényleg van nekik ilyen?

13564. nap Minden kezdet Horvath

Egy kis proletárhumor, osztrákul tanulóknak:

 

Folgendes Programm ist für zuseher unter 16 Jahren nicht geeignet.

Az alábbi műsor 16 alatti nézőknek nem ajánlott.

"Des is da Horvath, ka Orweit, ka Bock auf irgendwos, A Wurscht für Fünfe, und mit de Weiber da geht’s erm ganz schö gute Im Großen u Gonzen is er eh gonz leihwand Des is da Horvath"

Ez a Horvath, semmi munka, semmi kedv bármihez. Kolbász ötösért, nőkkel jól el van, összeségében király csávó vagy. Ez a Horvath.

 

"Horvath Anton, 32 Jahre , Geschieden.. ''
''Herr Horvath? Wie lange betreiben sie diesen Kampfsport schon?
''Miassat i jez liang oba 35 Johr sicha ''

Anton Horvath, 32 éves. Elvált.
"Horvath Úr, mióta űzi ezt a küzdősportot?
Hosszú ideje, van az már 35 is."

"de ganzen Bauern kannst ned vertraun, denen kaunst ned vertraun, de spritzn ois, de ganzn tomaten, ois spritzn de... deswegn friss i nur beim mäci.... "

Egy parasztban sem lehet megbízni, ezek mindent permeteznek, a paradicsomot, meg mindent, ezért eszek a mekiben.

"nit das ihr denkts i sauf den gonzn tog wal wenn i schlof sauf i nix"

Ne gondoljátok, hogy egész nap iszok, mert amikor alszok, akkor nem iszok.

"finanziell bin i unabhängig weu i nix hob"

Pénzügyileg független vagyok, mert nincs semmim.

12061. nap Még ott van veled.

Még ott van veled. De már érzed.

Még eljön veled. Még beül az autódba. De már sértettség van az arcán. Már sértetten reagál rád.

Időnként undorral nézeget. Alig várja, hogy végigmondd, amit akarsz. Alig várja, hogy valami semmitmondó válasszal lereagálhassa. Alig várja, hogy megszabaduljon tőled.

Megsértődik, és te hosszú órákon keresztül vitatkozol vele, magyarázod a bizonyítványodat, véded magad.
Láthatod, semmi értelme. Ő már nem azt olvassa ki a szavaidból, amit te szeretnél. Nem akarja, hogy hassanak rá a szavaid. Még valami köti őt hozzád, a hormonok, a közös élmények. Dühös magára, hogy bár már kimondta magának, hogy ez nem férfi nekem többé, mégis köti őt hozzád valami.

Nem tettél semmi rosszat. Azt tetted, amit az elején, óvtad őt, vigyáztál rá. Egy idő után unalmas lettél. Hiszen ki tud érdekes, izgi, szórakoztató lenni egy életen keresztül? Az elején igen, megy. Később is néha. De fel kellene épülnie valami másnak is, egy csendes, izgalom mentes szeretetnek is, ahol mindketten megpihenhetünk időnként, ahol csak a létnek örülünk, annak, hogy élünk, hogy együtt vagyunk. Ahol nincs teljesítmény, nincs kényszer. Ahol megpihenünk, hogy utána ismét izgik, szórakoztatók, érdekesek lehessünk a másik számára. És igen, előjönnek a gyengeségek, de hát ez normális. Normális ember tudja, hogy nincs tökéletes ember, mindenkinek vannak hibái. Hogy a kapcsolat egy kompromisszum, ahol napról-napra bevállalod a másik hibáit cserébe mindazon jóért, ami van benne.

Talán mondtál egy rossz szót. Fáradt voltál, rosszkedvű, kicsúszott. El is felejtetted. Ő nem. Eltette. Elültette, mint egy kis magot, és gondosan locsolgatni kezdte. Amikor később találkoztatok, előszedte. Mindig.

Mindent kipróbáltál. Elütni tréfával. Eltúlozni viccesen. Megvitatni komolyan. Úgy tűnik, mintha erre várt volna. Hogy végre gyengeséget fedezzen fel rajtad. Hogy végre legyen ürügye. Mert hát őbenne hiba nincs, és benned se, az milyen már? De ha sikerül benned hibát találni, helyreáll a világ békéje, hiszen minden miattad van, te nem bánsz úgy vele, bezzeg a Hufnágel Pisti...

Ki ez, ez férfi? Kérdi ő magától. Bezzeg a Hufnágel Pisti...

Tehetetlenül nézed, belül végtelen keserűség és harag. Ennyit ért, hogy hosszú időn keresztül udvaroltál neki. Ennyit ért, hogy próbáltam őt ajándékkal, kedvességgel, áldozatokkal meghódítani.

Még ott van melletted. De már nem veled. Már nem játszotok egy csapatban.

Egy ponton kitalálta, hogy mást akar. Talán rámosolygott egy jópasi valahol, és ő most úgy érzi, lenne esélye téged lecserélni egy jobbra.

Ilyen ez a kor. Nem összefelé nyom titeket, hanem szétfelé húz. A társadalom, a barátnők nem arra biztatják őt, hogy megesküdtél, tarts ki mellette. Hanem arra, hogy többet érdemelsz, hiszen te jó vagy, szép vagy, hercegnő vagy. Cseréld le őt.

Minden baj már. Ha sapka van rajtad az, ha nincs, az.

Nézed, tehetetlen vagy. Fáj. Sok minden kavarog benned. A reményeid, az álmaid. Hogy vele felépítesz egy életet. Hogy melletted lesz társként, gyermekeid anyjaként, idős korodban. Mellette megéled, hogy erős vagy, ügyes vagy, férfi vagy. Férfi vagy, aki feltöri az őserdőt, kivágja a fákat, a fákból kényelmes faházat épít, kandallóval, ami előtt összegyűlik majd a család a hideg téli estéken. A földet felszántja, beveti, learatja, és kenyeret tesz az asztalra. Ő az, aki tetőt, otthont, élelmet, biztonságot ad a szeretteinek.

Másrészt. Ez is hozzátartozik. Te nem vagy az a férfi, aki legyint egyet és két nap múlva másikkal van. Lehet, hogy évekig egyedül leszek. Ki vagyok lökve a társkereső húspiacra megint. Egy rongy vagy a turkálóban, finnyás arccal turkálnak, kézbevesznek, visszadobnak. Viseld el. A visszautasításokat is. Hiszen férfi vagy, nem?

Elmegy. Ha van is rossz lelkiismerete, nem sokáig. Egyrészt megvígasztalják a barátnők, másrészt igazolva látja, amit hosszú idő alatt bemesélt magának, hogy te miért vagy rossz. Most Hufnágel Pistivel van, és az új élmény feledteti a régit. Ismét boldog.

13141. nap Húsvéti locsolkodás

Sokan utálják, pedig nagy szükség van rá, csak meg kellene tanulni újraértelmezni.

A locsolkodás régen legális alkalmat teremtett a fiúknak bejutni a lányos házakba. Beszélgetni, ismerkedni, udvarolni. Ha szimpatikus volt a lány, a fiú otthagyta "véletlenül" a szűrét. Ha másnap a kerítésre kitéve találta meg, azaz "kitették a szűrét", tudta, hogy nem jön be a lánynak. Ha nem, újabb ürügy volt arra, hogy visszamenjen és tovább ismerkedjen.

Ha elfogadod, hogy a családi, rokoni kapcsolatokat ápolni kell, vedd úgy, hogy az állam adott neked egy szabadnapot, csak és kizárólag erre, hogy meglátogass olyanokat is, akiket amúgy nem szoktál. Hajrá!

 

7701. nap Társadalmi szerződés

A negatív értelmet kapott "Patriarchális társadalom" emlékére

1. Én mint férfi, bár fizikailag erősebb vagyok, vállalom, hogy csak és kizárólag udvarlás útján szerzek magamnak nőt, és a nőnek joga van elutasítani engem.

2. Én mint férfi, bár fizikailag erősebb vagyok, nem veszem el a gyengébb férfi nőjét, mert tudom, hogy én sem szeretném, ha egy nálam erősebb venné el az én nőmet.

3. Én mint férfi, alapelvként fogadom el, mind szülőként, mint párkeresőként, hogy az a jó, ha önként és dalolva van velem a társam, nem kényszerből. Igyekszem így alakítani a világot.

 

1. Én mint nő, tisztelem a férfiakat, mert tudom, hogy a legveszélyesebb, legpiszkosabb, legfárasztóbb munkákat ők végzik, és többségük nem magáért, hanem azért, hogy a családjukat táplálják.

2. Én mint nő, elfogadom, hogy a férfi legfőbb hajtóereje a szexualitása, utódok nemzése, család alapítása. Ez alól csak a nagyon komoly hivatástudattal ( orvos, pap stb. ) rendelkező férfiak a kivételek, ők tudatosan vállalják a cölibátust. Tiszteletben tartom ezt a hajtóerőt, és elfogadom, hogy a férfi boldogságához hozzátartozik ennek megélése.

3. Én mint nő, vállalom, hogy záros határidőn belül párt választok, a rendelkezésre álló, társadalmi osztályomnak megfelelő, komoly szándékú férfiak közül. Nem játszok velük, igyekszek egyértelmű jeleket adni, és ha már egyszer döntöttem, tartom magamat a döntésemhez.

12410. nap Marci bácsi emlékére

Egyszer volt, hol nem volt, élt egyszer Mezőmegyeren, az ötvenes években. egy kovács, Fehér Marci bácsi, és egy párttitkár, Püski Lajos. Marci bácsi nagydarab, erős ember volt, és szerette szidni a pártot a kocsmában. Egyszer halálos baleset érte, a párttitkár véletlen meglőtte a vadászpuskájával.

4108. nap Diplomataképző

A Tv-ből vettük fel videóra, nagyon vicces film. Svéd azt hiszem. Az egyik legviccesebb jelenet amikor a frissen megválasztott nagykövet első dolga az új rezidenciáján, hogy kifelé menet jól bevágja az ajtót, Erre elkezdenek hullani a rejtett mikrofonok, kamerák a csillárból, kép mögül, kandallóból stb. Végül saját magát is szemügyre veszi, és még saját magán is talál mikrofont.